Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Dnes je svět jinde

Je to tak dávná minulost, že leckoho překvapilo, když teď opět vystrčila hlavu. Německo mohlo teprve před pár dny prohlásit, že se vypořádalo s dluhy a reparacemi za první světovou válku. Bližší pohled na „pokuty“ za rozpoutané a prohrané války ukazuje, že v tomto mimořádně komplikovaném světě prostě běží čas úplně jinak, než jsme zvyklí.

Co přesně se nyní pro Německo uzavřelo? A proč až po devadesáti letech?

Německo splatilo poslední část dluhu, který byl dohodnut a vyčíslen v roce 1953 na konferenci v Londýně. Dohodu tehdy uzavřely Spojené státy, Velká Británie a Francie, a poté i další státy na jedné straně a Spolková republika Německo na straně druhé. Důležitá byla zvláštní klauzule, podle níž měla být určitá část dluhu splacena až po opětovném sjednocení Německa. Čas pro poslední splátky tedy nastal až v roce 1990, kdy se Německo sjednotilo, a dluhopisy, které byly na základě nových dohod z roku 1990 vydány, měly poslední splátku právě letos. Proto to celé trvalo tak dlouho.

Mluví se výhradně o válečných reparacích z první světové války. Šlo skutečně pouze o ně?

Je to složitější. Německo vydalo ve dvacátých a třicátých letech státní dluhopisy, jimiž zamýšlelo financovat nejen reparace, ale i americké půjčky z let 1924 a 1929, které tehdy Němci použili na rekonstrukci hospodářství. Šlo tedy i o tyto další dluhy. Další problém přestavovala astronomická výše reparací.

Dá se říci, kolik přesně to bylo a jak se to postupem času přepočítávalo?

Přesně to říci nelze. Reparace byly jednak finanční, a to bylo v tehdejší měně podle odhadů asi 267 miliard zlatých marek (obsah zlata je důležitý, na další měny se to pak…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].