Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Putinův systém už dlouho nepřežije

Po 18 letech odchází z čela moskevské radnice starosta Jurij Lužkov. Vlivného politika odvolal prezident Dmitrij Medveděv po týdnech kampaně, ve které bývalého starostu tvrdě kritizovala státní televize. Spíše než o sílící samostatnosti prezidenta ale podle analytika Nikolaje Petrova události vypovídají o křižovatce, na níž teď Rusko stojí.

O odchodu Jurije Lužkova se spekulovalo týdny. I na ruské poměry se ale spor mezi prezidentem a vlivným starostou hodně vyostřil. Jak podle vás události posledních dnů číst?

Konfliktem vrcholí delší proces, během něhož jsou odstavováni od moci vlivní gubernátoři. Spor prezidenta a moskevského starosty je zároveň bezpříkladnou bitvou, kdy se poprvé vše propírá takto veřejně, obě strany se častují ostrými prohlášeními. Umožňuje nám to pochopit, na čem je založen politický systém dnešního Ruska.

Jde v té bitvě jenom o Jurije Lužkova, nebo je v sázce víc?

Lužkov je důležitý tím, že je v podstatě posledním regionálním lídrem, který vybudoval a kontroloval svou vlastní politickou mašinerii. V tom spočívá i tajemství jeho dlouhých let v politice. Vladimir Putin k němu nechoval nijak vřelé city, přesto si ho ale Kreml dlouhé roky nedovolil nahradit někým jiným. Lužkov prokazoval loajalitu systému, byl efektivní, zvlášť během voleb. Právě s nimi také souvisí současný hon na regionální lídry. Místní volby se konají už za dva týdny a vládě se zmenšuje manévrovací prostor. Proto byl tlak na Lužkova tak ostrý a tvrdý. Kdyby ty dva předvolební týdny přežil, mohl klidně sedět na postu moskevského starosty ještě pár let. Jenomže Lužkov v posledních dnech hrál vabank – ostře vyrukoval nejen proti prezidentu Medveděvovi, ale proti celému…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].