Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Brno to dokázalo

Stojí sice na křižovatce spojnic několika středoevropských měst, ale jezdí se spíš „z něj“ než „do něj“. A za jeho hranicemi panuje mylná představa, že se tu mluví jakýmsi nesrozumitelným hantecem. Brno je však především přívětivým městem, jehož občané si v minulých volbách vynutili pokus udělat pořádek na vlastní radnici. Co jim tahle změna přinesla?

Při procházce ulicemi Brna to na prahu podzimu vypadá stejně jako před čtyřmi lety. Z plakátů shlížejí usměvavé tváře politických lídrů, kteří na oplátku za hlasy v komunálních volbách slibují občanům druhého největšího českého města mimořádně příjemný život. Ulice mezitím rozkopali dělníci a lidé se v nejrušnější části centra už dlouhé týdny proplétají mezi stavebními ohradami. Stejně jako před každými volbami i letos čeká stavaře hektický finiš, aby politici stihli do poloviny října přestřihnout všechny pásky.

Jsou to ovšem trochu zbytečně přibarvené kulisy. Ne že by dnes o nic nešlo, ale tak zásadní změnu, jakou Brno zaznamenalo před čtyřmi lety, jen těžko něco předčí.
V roce 2006 totiž přišel zlom, na který se letos čeká v Praze (a možná i v dalších městech): otrávení voliči odstavili od moci ODS, která v Brně vládla nepřetržitě šestnáct let. Změnu stylu si občané ve volbách vyžádali ze stejných důvodů, o nichž se dnes mluví v Praze: i občanským demokratům v Brně dala příliš dlouho trvající moc zapomenout, že jejich zaměstnavateli nejsou lobbisté, ale sousedé. A ti je za to poslali do opozičních lavic: ODS v Brně sice vyhrála, ale na radnici pronikly i menší strany a ty nakonec dodaly potřebné hlasy úplně nové koalici. Žádná z demokratických stran zvolených do zastupitelstva nechtěla tehdy s ODS (jejíž zástupci přihráli svým kamarádům ze světa byznysu spoustu podezřelých zakázek)…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 45 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].