Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

NKÚ v kómatu

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Atentát na kontrolní úřad už proběhl, a úspěšně

Jsou to jen dva týdny, kdy Respekt přinesl důležité informace o tom, jak se politici pokoušejí ovládnout Nejvyšší kontrolní úřad. Snaží se k tomu využít diskreditaci prezidenta NKÚ Františka Dohnala, kterého politici ODS a ČSSD viditelně chtějí odstřelit. A z posledních událostí je nutné si přiznat, že ačkoli je prezident stále ve své funkci, mise politiků byla úspěšná.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Příliš ústupků

Shrňme si nejdříve nedávno publikovaná fakta. Mnohým zaměstnancům kontrolního úřadu se nezdály některé kroky jejich šéfa (pořízení drahého služebního bytu, nákup uměleckých děl) a pustili se do kritiky. Celkem banálního a věcného střetu se chytli politici a z problému za docela málo peněz vytvořili obrovskou kauzu, která dráždila nepoměrem: když NKÚ odhalí zneužívání veřejných financí ve stamilionech či miliardách, poslanci nic nedělají. Když se na úřadě zapochybuje o milionové investici, už zahajují vyšetřování a létají trestní oznámení.

Kritici Dohnala z nitra NKÚ vytáhli na vrabce s kanonem a vývoj nabral pro ně nečekaný obrat – využili ho politici. Jedna z nejvýznamnějších institucí v zemi je tak paralyzována zevnitř a atakována zvnějšku. A jsme teď před otázkou, co s tím.
Největší výhodou Dohnalova předchůdce Lubomíra Volejníka bylo, že…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].