Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Minulý týden

Minulý týden

Česko opět zavalil sníh. Dobrovolní hasiči Marek Bulva a Martin Heger zachránili život malého dusícího se chlapce z Martinic u Proseče, jehož pronesli noční vánicí tři kilometry k sanitce, která nebyla schopná se k pacientovi skrze závěje dostat. Přibylo stoletých lidí. Na brněnském výstavišti se zřítil pavilon R. Média přinesla zprávu, že na katastrofálně zničeném Haiti jsou lékaři vzhledem k nedostatku anestetik nuceni amputovat obětem nedávného zemětřesení ruce a nohy bez narkózy.
Čechy a Morava byly v minulosti nemilosrdně válcovány, Češi proto mají v genech zakódováno pomáhat těm, kdo se ocitli v nouzi, jejich zdánlivá lhostejnost je jen maskou, odpověděl sociolog Jaroslav Sýkora na otázku deníku MF Dnes „Na pomoc zdevastovanému Haiti poslali zatím zdejší lidé 28 milionů korun – víc, než uvolnil stát, a víc než v sousedním Slovensku či Polsku, o Maďarsku nemluvě. Odkud se bere ta štědrost?“. Radní z Českých Budějovic se rozhodli zavřít tamní Dům kultury. Rampouch padající ze střechy se trefil přímo do kočárku a těžce zranil kojence v pražských Nuslích. Ve snaze pobídnout obyvatelstvo k nákupu státem již objednaných a zaplacených vakcín se ministryně zdravotnictví Dana Jurásková nechala před televizními kamerami očkovat proti prasečí chřipce, jejíž údajnou – a měsíce v médiích ohlašovanou – pandemii označili nedávno experti z Rady Evropy za podvod farmaceutických firem a „zdravotnický skandál století“.
Předpokládám, že kdybych byl nějaký špion, tak už si mě dávno předvolali k vysvětlení nebo zahájili trestní stíhání pro špionáž, řekl manažer nové strany Miloše Zemana plukovník Zdeněk Zbytek poté, co se v tisku objevily zprávy, že tento bývalý komunistický pohlavár, který v listopadu 1989 vyzýval bolševiky k vojenskému zásahu proti revoluci, má velmi podezřelé kontakty do Ruska a představuje pro Českou republiku „bezpečnostní riziko“. Vyšlo najevo, že politický rozjezd nové Zemanovy strany platí ruský Lukoil. Klesla spotřeba alkoholu. Kvůli netěsnosti v potrubí museli technici odstavit blok jaderné elektrárny v Dukovanech. Burza zesílila nejvíc od počátku krize v říjnu 2008. Vedení České národní banky informovalo veřejnost, že skončila éra levných peněz. Počet tuzemských případů exekuce za drobné dluhy přesáhl milion.
Už mi jde více o lidi kolem mne a naše přežití; na šikanu, spekulace, lži a nekorektní útoky jsem si sice nezvykl, ale už jsou mi lhostejné, napsal bývalý premiér Mirek Topolánek serveru Novinky.cz poté, co tato internetová agentura informovala o faktu, že právě probíhající rozvod Topolánka s jeho manželkou Pavlou se zadrhl na neschopnosti manželů dohodnout si rozdělení majetku. Pod mottem „I muži mají intuici. Zvlášť když jsou ženy!“ se v Městském divadle Kladno hovořilo o sexu. Ostrava navázala letecké spojení s Tel Avivem. Na pietním shromáždění před svou školou v Praze si zhruba padesát studentů Filozofické fakulty Karlovy univerzity připomenulo výročí upálení Jana Palacha. Lidovečtí poslanci vyzvali předsedu TOP 09 Karla Schwarzenberga, aby se omluvil za to, že je v novinovém rozhovoru nazval „černoprdelníky“; Schwarzenberg omluvu odmítl s tím, že nejde o hanlivé slovo, ale tradiční výraz, kterým byli členové lidovců titulováni už za první republiky.
Uzavíráme dvacetiletou kapitolu a jasně cítíme, že je potřeba hledat nové cesty, které ovšem potřebují nové tváře – a my máme tu nevýhodu, že většina nás, členů České biskupské konference, je ve svém úřadu už dvacet let, vysvětlil královéhradecký biskup Dominik Duka veřejnosti, proč si Vatikán ani za sedm měsíců stále nebyl schopen vybrat náhradu za odstoupivšího arcibiskupa Miloslava Vlka. V soutěži o nejžádanější českou ojetinu zvítězil ford. Západočeská univerzita v Plzni ohlásila, že je připravena začít s odebíráním titulů sportovním a politickým celebritám a vysoce postaveným policistům, kteří tam za minulého vedení vystudovali práva bez zkoušek a bez zápočtů. Pod vlivem prudce se zhoršující bezpečnostní situace v Jemenu bylo uzavřeno české velvyslanectví v hlavním městě San’á. Policejní hlídka zadržela v Brně školáka, který – patrně pod vlivem drog – policistům oznámil, že právě sestoupil z nebe. Noviny přinesly zprávu, že Igráček se vrací.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 4/2010 pod titulkem Minulý týden