Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Díky, Řecko

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Obrovský řecký dluh nutí Evropu odpovědět si na důležité otázky

Měl to být klub gentlemanů a pevné jádro EU se společnou měnou. Jenže ještě před vypuknutím krize už bylo jasné, že gentlemanská dohoda o dodržování pravidel ve správě veřejných financí se neplní a iluzi o klubu zodpovědných států definitivně pohřbilo Řecko. To sice do eurozóny vstoupilo o dva roky později, ale dnes je jasné, že v ní nemělo co dělat. Jak známo, Řekové zkreslovali svá statistická data, aby na euro dosáhli, a poté kombinovali vysoké schodky s účetními podvody či nenaplněnými sliby.

Dnes je Řecko na dně a Evropská unie řeší otázku, co s ním. Ať se rozhodne jakkoli, můžeme být svým způsobem Řecku vděčni, že EU se bude muset vážně zamyslet nad svou budoucností. Nejdříve se však podívejme trochu do nedávné historie.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Jen malé překvapení

Pro experty nejsou potíže Řecka velkým překvapením. Už jen „přehodnocení“ deficitu za rok 2008 (z pěti procent na téměř osm) svědčí o tom, v jakém rozsahu jsou řečtí statistici s to kouzlit s čísly. A výhled pro rok 2009, kdy se očekává deficit nad 12 procent, nevěstí nic dobrého.

Řecké problémy byly známy delší dobu, vloni se však na něj možná trochu zapomnělo pod dojmem fiskálního průšvihu v Maďarsku. To ovšem neznamená, že Řekové a Maďaři jsou jediní hříšníci v EU. Mnoho dalších…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].