Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Čeká nás revoluce životního stylu

S britským sociologem Anthonym Giddensem o globální změně klimatu, hodnot a roli EU v budoucím světě

Anthony Giddens • Autor: Isifa
Anthony Giddens • Autor: Isifa
  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Lord Anthony Giddens svými myšlenkami zásadně ovlivnil světovou sociologii i mezinárodní politiku. Jeho koncept takzvané Třetí cesty inspiroval politické směřování Billa Clintona a především Tonyho Blaira, pro něhož Giddens pracoval jako poradce. V poslední době se věnuje především tématu klimatických změn. Když vystoupil v Praze na konferenci o celosvětovém vývoji, neodpustil si apokalyptickou anekdotu: „Baví se dvě planety. Jedna povídá: Je mi blbě, chytila jsem homo sapiens. A druhá na to: Neboj, to zas rychle přejde.“

Před časem jste se zapojil do debaty o globálních klimatických změnách, napsal jste knihu The Politics of Climate Change (Politika změny klimatu)… Kde na pomyslné hranici mezi skeptiky a zastánci radikálních ochranných opatření stojíte?
Pro argumenty skeptiků, za nimiž stojí pět procent vědců, mám tohle přirovnání: představte si, že máte skočit z mrakodrapu. Byl byste přitom klidný a vyrovnaný, kdybyste věděl, že existuje pětiprocentní šance, že spadnete do měkkého? Zřejmě ne, leda byste chtěl spáchat sebevraždu. A my přece nemůžeme jen tak nečinně postávat a dívat se, jak svět páchá sebevraždu. Nevratné klimatické změny mohou představovat extrémní nebezpečí a podle mě je skutečnost, že možná stojíme na pokraji toho, že navždy a radikálně změníme klima na planetě, poměrně děsivé zjištění.
Vedle toho je tu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 46 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].