Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Musíme přitáhnout mladé lidi

Ministr školství má za sebou bouřlivý týden. Navzdory škrtům uhájil platy pro učitele. Ředitelům škol chce navíc dát v roce 2012 do rukou čtyři miliardy korun na osobní ohodnocení učitelů. Nejdřív se ale chce přesvědčit, že jsou schopní manažeři. Koncem týdne se potom po všeobecném tlaku musel vzdát muže, kterého dosadil na ministerstvo navzdory vážnému korupčnímu podezření.

Máte za sebou úspěch při vládních tahanicích o peníze. Mladí učitelé mají dostat přidáno zhruba 5 tisíc korun, jejich nástupní plat se tak zvýší na nějakých 20 tisíc korun. Učitelé s dvaceti lety praxe si polepší o pár stokorun, jejich plat bude dál kolem 24 tisíc korun. Proč chcete přidat zrovna mladým?

Mladí kvalifikovaní učitelé v mateřské školce skočí o 8 tisíc korun, na základní škole o 5500 až 6 tisíc korun. Když jsem se díval na demografii učitelů, zděsilo mě, že těžiště učitelů je od 45 let do důchodu. Máme staré, tím neříkám že špatné, učitele. Proč by mladí lidé chodili učit, když nástupní plat asistenta ve firmě je 18 až 20 tisíc korun? Smetanu neslíznu já, teprve další ministři si řeknou: Byl tu Dobeš, poukázal na to, přitáhl mladé, dal základ tomu, že nám učitelé nevymřou.

Platová perspektiva učitele ale stejně není kdovíjaká. Průměrný plat učitele je 20 800, zatímco průměrný plat vysokoškoláka činí 30 500 korun.

A proto jsou tady ty 4 miliardy pro rok 2012. Nejdřív chci dostat školy trošičku pod kontrolu. Vadí mi, že ředitel prakticky není odvolatelný. Chci omezit funkční období ředitelů s možností, aby svou funkci obhajovali. Chci zjednodušit jejich odvolání. Až budu vědět, že ředitelé škol jsou dobří manažeři, s velikou důvěrou jim dám ty 4 miliardy a řeknu: odměňujte nejlepší, dejte jim třeba 40 tisíc, a někomu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].