Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Davy jako nárazník

Škrty jsou správné, vláda ale může pro jejich zmírnění udělat víc

Stále více indicií nasvědčuje tomu, že celá záležitost s rušením platových tarifů ve veřejném sektoru byla opravdu jenom taktická návnada. Po první odborářské demonstraci, která se odehrála minulý týden, vláda z tohoto narychlo ušitého návrhu úplně vycouvala a přitom dokázala trvat na tom, co považuje opravdu za důležité: tedy snížení objemu mzdových prostředků o deset procent.

Vše má ale svou cenu. Zaprvé lze tohle docela snadno prokouknout, zadruhé vláda ztratí kus důvěry a zatřetí budou takto odbory pohlížet už na každý další vládní návrh, a zkusí si tedy i napříště utrhnout svůj díl pomyslného nárazníku.

Spousta chyb

Někteří glosátoři se radují, že úterní demonstrace přilákala pouze zaměstnance veřejného sektoru, a nikoli zaměstnance sektoru soukromého. Pro lidi v soukromé sféře bude pochopitelně vždy těžší stávkovat nebo odejít z práce a demonstrovat, ale na to, že by byli v příštích měsících i nadále spokojeni, nelze moc sázet. Nespokojenost začne teprve narůstat. Bude se deregulovat nájemné, poroste (zbytečně) cena elektrické energie, a to se ještě může navíc ukázat, že hospodářský vývoj v Evropě bude horší, než jsme si mysleli donedávna, což by znamenalo další šetření. Vyhráno tedy vláda ještě zdaleka nemá, a proto je namístě připomenout jí chyby, které udělala a které ještě může zkusit napravit.

Zaprvé měla vláda s šetřením a škrty začít u sebe. Jenže zdanění náhrad a snížení platů ústavních činitelů…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].