Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Nebo máte obavy z jejich kopírování, stejně jako je tomu například u hudby a filmů?

MARKÉTA PILÁTOVÁ

spisovatelka

Je hezké lehnout si do postele a mít na nočním stolku kupičku knížek. Stejně tak je hezké lehnout si, vzít do ruky tenký bílý strojek a „nalistovat“ si v něm další kapitolu před spaním. Znám oba pocity docela důvěrně, a proto mám radost, že v Česku konečně budou oficiálně existovat e-knihy. Jistěže je to budoucnost čtení, stejně jako jednou třeba taky čip v hlavě. Důležité je, aby se skrze ty přístroje daly vyprávět příběhy. Příběhy jsou jistota. A důležité je dostat je k co největšímu množství čtenářů. K těm, kteří mají daleko do knihkupectví, nebo k těm, co mají raději chlad přístroje než nostalgické teplo knihy. Takže je mi jedno, jestli čtenářské slasti bude vládnout papír, nebo jemné blány obrazovek ve čtečkách. 

JIŘÍ KRATOCHVIL

spisovatel

Jsem přesvědčen o tom, že digitální podoba přispěje k šíření dokonce i kvalitních knih, a pokud jde o jejich kopírování a autorská práva, tak až to bude aktuální, určitě se najde řešení. Mně, pamětníkovi, to připomíná náš dávný strach z Gutenbergova vynálezu.

JÁCHYM TOPOL

spisovatel

Vůbec se o to nezajímám. Technika je tak překotná, že jsem si jist, že pokud si utvořím na otázku názor, bude téměř vzápětí překonána nějakou další otázkou technického rázu, a to dost možná ještě naléhavější a úpěnlivější. Nechce se mi uvažovat, zda prodej na Amazonu je módní výstřelek, či trend do budoucna a tak dál, stejně to nikdo neví. To „vítám“ či „nevítám“ je jakoby ideologicky zabarvené: jsi pokrokář, anebo zpátečník? Nechce se mi klikat, protože to o sobě nevím. Pokud bude o moje knihy zájem, tak se to s nimi už nějak vyvine samo, nechám to tedy na Pánubohu. 

JAROSLAV RUDIŠ

spisovatel

Osobně si nedovedu představit, že bych se nechal připravit o ten fyzický prožitek z osahávání a čtení nového románu. A když chci někomu dát knihu jako dárek, těžko mu věnuju zabalenou flešku se souborem. Ale něco se nyní možná změní, a to nejen pro čtenáře, ale i pro autory. Alba se moc neprodávají a kapely se drží nad vodou tím, že koncertují. Možná tohle čeká i spisovatele. Budou se více živit čtením a setkáváním se čtenáři, jedno zda klasických, elektronických nebo audioknih. Ostatně v Německu tomu tak už dávno je. Knih vychází spousta, prodané náklady mnohdy nejsou nijak vysoké a autoři vydělávají peníze tím, že vyrážejí na turné.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 39/2010 pod titulkem Anketa: Vítáte možnost publikovat knihy na internetu v digitální podobě?