Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Nepopulární euro

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Nedávno jsem se zmiňoval o tom, že evropský prezident Herman van Rompuy se asi v rámci budování prestiže své funkce skrývá někde ve sklepě. Nyní se o něm opět píše a to v souvislosti s tím, že jeho mise (task force), která měla Unii navrhnout nějaké institucionální a smluvní změny a koordinaci politik v reakci na krizi eurozóny, skončila krachem a nezdarem. EU Observer píše, že jediný konkrétní posun je v tom, že státy EU budou posílat do Bruselu rozpočty k posouzení s šestiměsíčním předstihem, jenže to bylo schváleno už předminulý týden a van Rompuy s tím nemá mnoho společného.

Německo van Rompuye tvrdě zkritizovalo. Výsledky jeho práce jsou prý „nekonkrétní a mlhavé.“ Podle všeho se měsíce soustředil jenom na jednání o eventuální ztrátě hlasovacích práv v důsledku špatného rozpočtového chování, ale zde k žádnému závěru nedospěl.

• Přízeň Evropanů se začíná odvracet od společné evropské měny. Na otázku, zda přijmout euro byla dobrá, nebo špatná věc, podle průzkumu, který inicioval German Marshall Fund, odpověděla většina lidí v jednotlivých státech eurozóny negativně. V nesouhlasu vede kupodivu Francie, kde je s eurem nespokojeno 60 procent lidí. Pak následuje Španělsko a Německo (53 procent). Itálie to má fifty fifty. Pozitivně to vidí jen Holanďané (pro 53 procent), ale hlavně Slováci (64 procent). Euro si nepřeje 83 procent Britů apod.
Na druhou stranu je pozoruhodné, že většina…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].