Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Mistr světa v dojení státní kasy

Lobbista Jindra si nechal za peníze ministerstva zaplatit i fotografie z večírku

Respekt získal exkluzivní fotografie z oslavy padesátých narozenin Josefa Jindry. V poslední době se tento muž „proslavil“ tím, že spolu s už odvolaným náměstkem ministra obrany Jaroslavem Kopřivou domlouval, jak zmanipulovat armádní zakázku na pojízdné minomety. Na nahrávce, kterou zveřejnila MF Dnes, Jindra zkušeně navrhuje, že úplatek od firmy Patria by se dal vyfakturovat jako „sportovní akce“.

Další živou kauzou, která s Jindrou souvisí, jsou dluhy po lyžařském mistrovství světa v Liberci. Prezidentkou organizačního výboru šampionátu byla od léta 2007 Jindrova partnerka Kateřina Neumannová. Je ale veřejným tajemstvím, že ve skutečnosti výboru šéfoval Jindra. Ačkoli mistrovství bylo štědře dotované státem (vláda dala zhruba čtvrt miliardy korun), zůstal po něm víc než stomilionový dluh.

Zveřejněné fotografie naznačují odpověď na otázku, jak je to možné. Jak Respektu řekl autor fotografií, fakturu na několik tisíc korun za narozeninové fotoalbum měl podle Jindrových instrukcí poslat organizačnímu výboru a napsat, že fotil něco pro mistrovství. Nabízí se otázka, co všechno se takhle z peněz na mistrovství v Jindrově režii nakonec platilo.

Za pozornost stojí také široká plejáda lidí, kteří přišli Jindrovi do pražského podniku Soho onoho 26. března 2008 gratulovat. Jsou mezi nimi zástupci byznysu, lidé z politiky, a dokonce i ti, kdo měli dohlížet…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 50 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].