Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

To není konflikt

Ministr dopravy Vít Bárta oznámil, že mu bude dělat poradce bývalý evropský komisař Pavel Telička. Ten je v konzultantském týmu i dalšího člena vlády za stranu Věci veřejné – ministra pro místní rozvoj Kamila Jankovského. Telička je zkušený vyjednavač, ale také člen představenstva podnikatelské skupiny Zdeňka Bakaly (mimo jiné vlastníka Respektu). Vzniká tak vážná obava, nakolik dokáže Telička potlačit zájmy svých obchodních partnerů a klientů včetně Bakaly ve chvíli, kdy bude muset hájit zájmy veřejné.

V čem přesně by vám měl Pavel Telička radit?

Ministerstvo dopravy čeká mnoho zásadních diskusí s Bruselem, ať už jde o čerpání evropských fondů nebo napojování našich dálnic a železnic na evropské sítě. V tom všem se budou zkušenostičlověka, který je v evropských institucích velmi zběhlý a který v době českého předsednictví radil ministerstvu dopravy, velmi hodit.

Česko má na ambasádě při EU v Bruselu svoje diplomaty, včetně zástupců a odborníků na dopravu. Ti vám k dodávání podkladů nestačí?

Já samozřejmě využívám možností české diplomacie a velmi si jí vážím. V určitých návrzích a kontaktech bych ale rád využil znalosti bývalého evropského komisaře. Řeknu to takto: Chystáme na ministerstvu kvůli stavu veřejných financí určité změny v dopravních plánech, které budou spolufinancované z evropských fondů. Chceme a budeme muset kvůli tomu mluvit se zástupci Evropské komise, ale také například Evropské investiční banky. Od pana Teličky budu chtít určitou sondáž a návrhy, s kým se setkat během mé cesty do Bruselu první říjnový týden, jestli je naše představa reálná a má šanci v Bruselu projít.

Pavel Telička je ale lobbistou v rámci podnikatelské skupiny Zdeňka Bakaly, která podniká mimo jiné v dopravě, vlastní přepravní společnost Čechofracht. Nevidíte ve spojení lobbisty významné firmy a ministra konflikt zájmů?

Ne. Rozumím…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].