Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Pokud nezemřu, budu zvolen

Afghánci volí parlament a berou to vážně

Jako každý večer vyšel Hadži Abdul Manán ze svého domu směrem k nedaleké mešitě. Tentokrát u něj však zastavili dva ozbrojenci na motorkách a kandidáta nadcházejících voleb do afghánského parlamentu na místě zastřelili. Podobně dopadlo i několik spolupracovníků jedné z uchazeček o post poslankyně Fawzíi Gíláníové. Ozbrojenci je unesli a poté, co Gíláníová odmítla stáhnout svou kandidaturu, i popravili. Tak vypadá jedna z tváří dalšího volebního kolotoče, který nedávno začal v Afghánistánu.

Po často kritizovaných prezidentských volbách na podzim loňského roku dostává mladá afghánská demokracie šanci na reparát. Na 18. září jsou naplánovány volby parlamentní. Jak afghánská vláda, tak OSN opět zdůrazňují transparentnost, všemožnou technickou podporu a nezávislý dozor. Realita je ale jiná. Mezi humanitárními pracovníky je heslo „svobodné, spravedlivé a transparentní volby“ oblíbeným vtipem u večeře. Úplná skepse však také není namístě.

Zaměstnavatelé a ochránci

První věc, která člověka zarazí na ulicích Kábulu, je neskutečné množství předvolebních plakátů. Na každém volném místě se na vás usmívá či podivně mračí nějaká neznámá tvář, na jejíž politické názory se dá usuzovat snad jen podle pokrývky hlavy. Turban a dlouhý vous naznačují konzervatismus. Oblek, holá tvář a nezakrytá hlava zdobí městské technokraty a byznysmeny. Další stovky obličejů se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].