Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Nádherný rozklad perverze

Co pro vás osobně znamenala krize – tedy jaké poučení a životní zkušenosti jste si z ní odnesl a co vnímáte jako její klíčové aspekty? Co jste se díky ní dozvěděl o vaší práci a jejím smyslu pro společnost?

Pro nezávislé režiséry a autory tu problém s financováním čehokoli vždy byl a je. Díky krizi je teď ale hledání témat a realizačních procesů – v ještě stísněnějších podmínkách – naopak inspirující. Lidé různých generací a zaměření se dávají dohromady, aby vůbec obstáli. Bortí se zkostnatělé finanční nadnárodní struktury, které ovládala bohatá média a takto dirigovala dění ve společnosti. Snažit se musí každý stejně. Zároveň se technologie svým zlevněním zdemokratizovala, a kdo chce a má co říct, má možnost.

Nové zajímavé věci se ale neodehrávají v Hollywoodu ani na Barrandově, protože ani jedno z těchto míst – podobně jako klasická kinematografie a televize v podobě, jak je známe – už vlastně neexistuje. Očekávám, že přijde množství levných, upřímných, ale také burcujících filmů, které nevzniknou jen pro potřebu jinak úplně zpervertovaného bortícího se trhu.

O jak důležitý moment ve světovém, a především evropském vývoji podle vás jde? Je krize jen dílčí epizodou, která už je pomalu pryč, nebo je to naopak fatální křižovatka ve vývoji demokratického Západu? Co se bude v blízkých letech s naším (finančním) světem dít?

Obecně platí, že přehodnocení…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].