Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Zužoval jsem prostor

Výměnu náměstka Jaroslava Kopřivy, který padl pro podezření z přípravy úplatkářského kšeftu s nákupem minometů, a jeho nahrazení novým člověkem označil ministr Alexandr Vondra za krok, který povede k useknutí „korupčních chapadel“ léta rozežírajících rezort obrany. V rozhovoru s Kopřivovým nástupcem Janem Fulíkem jsme zjišťovali, jestli tomu tak skutečně bude.

Dlouhou dobu pracujete v bezpečnostních složkách. Čím si vysvětlujete, že se zdroj upozorňující na Kopřivovu korupci obrátil na novináře, a ne na policii či tajné služby?

V tomhle případě se nechci pouštět do žádných spekulací.

Nejde o spekulace, ale o to, jak si vysvětlujete tak vysokou nedůvěru ve složky, kterých jste součástí a které si draze platíme za to, aby zabránily korupci à la Kopřiva.

Kdybych o tom jako vysoký státní úředník fabuloval a říkal, proč to tak dotyčný dělal, tak to není přiměřené. Není to něco, do čeho bych se rád pouštěl. Není to moje zodpovědnost v rámci státní správy, abych soudil něčí skutky.

Nechci po vás „souzení“, ale to, jak se ve věci orientujete. Neorientace totiž nese riziko, že se budou případy, jako byl ten Kopřivův, dále opakovat, protože si problém dobře neanalyzujete a tím pádem nebudete „tlačit“ na jeho správné řešení.

Nechci mluvit o důvodech, proč se někdo choval, jak se choval.

O možné Kopřivově korupci se v kuloárech mluvilo roky a opakovaně se o tom i psalo. Co jste za tu dobu na ministerstvu udělali, abyste zjistili, zda jsou podezření pravdivá?

Jestli se ptáte, co jsem já konkrétně udělal proto, abychom bojovali s podezřením, že kolega Kopřiva je do něčeho namočený, tak říkám, ano, o akvizicích jsme s ministrem…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].