Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Téma

Noci s nepřítelem

Triumfální atmosféra 90. let je pryč. Zatímco Spojené státy stojí před reálnou hrozbou stagnace a úpadku svého vlivu, země jako Čína, Rusko nebo Saúdská Arábie vyvinuly ekonomický systém, který umožňuje prosperitu nesympatických režimů. Zvláštní hybrid, nazývaný někdy „státním kapitalismem“, může ohrozit globální ekonomiku a možná i stáhnout celý Západ do propasti.

 

Konec Spojených států může vypadat třeba tak, jak ho s veselým pomrkáváním popsal v novém románu Super Sad True Love Story (Supersmutný a pravdivý příběh o lásce) americký spisovatel Gary Shteyngart.

Love story se odehrává v nedaleké budoucnosti. iPhony jsou v této „předčasně zestárlé“ Americe sice o něco modernější, jinak ale kulisy nepůsobí nijak exoticky. USA jsou zapleteny do nepříliš úspěšného vojenského tažení ve Venezuele a přistěhovalce vítá na letištích a přechodech rozverný billboard pozdravem „Nazdar, amigo, loď je plná“. Zpravodajské agentury sledují postupný pád dolaru, kterým už ovšem stejně platí jenom spodina, neboť skutečné „prachy“ se vydělávají v čínských jüanech. Občas probleskne zpráva o jednání Evropské unie s Čínou o odstřižení vlastních ekonomik od neskutečně zadlužených USA. Rozhovory jsou podle všeho úspěšné, neboť Spojené státy se náhle během jednoho odpoledne hroutí do chaosu „řízeného“ bankrotu, po němž sice zůstávají jako stát formálně zachovány, ve skutečnosti je však země rozparcelována mezi hlavní věřitele – čínské a norské suverénní investiční fondy. Hlavní hrdina, vyústění jehož srdečních eskapád ponechme zvídavosti čtenářů, končí díky svému technickému vzdělání v kanadské emigraci, zatímco doma propadají jeho méně užiteční spoluobčané běsnění typickému pro země, kde není co do úst.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].