Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Rozhovory

Nejsem špion

Před dvěma měsíci byl součástí největší rusko-americké výměny špionů v novodobých dějinách těchto zemí. Ruský fyzik Igor Suťjagin (45) ale trvá na tom, že byl na seznamu vyměněných špionů omylem anebo z humanitárních důvodů. V roce 1999 byl obviněn ze špionáže pro Velkou Británii a odsouzen na patnáct let, soudní proces však napadly mezinárodní lidskoprávní organizace a protestovali i ruští vědci, kteří poukazovali na vágní obvinění ze strany ruské tajné služby. Igor Suťjagin po jedenácti letech opustil ruské vězení a momentálně žije v Londýně, kde dostal povolení k pobytu.

 

Detailní informace o vašem případu jsou tajné, a tak ho mnozí včetně mě nedokážou posoudit. Popsal byste tedy, co jste před zatčením dělal? Fakta mluví o tom, že jste jako zaměstnanec Ruské akademie věd, fyzik a zbrojní expert od roku 1998 spolupracoval s britskou konzultantskou firmou Alternative Future. Ta byla podle mnoha odborníků pravděpodobně krytím buď britské, nebo americké rozvědky.

Ta firma – o které jsem mimochodem moc nevěděl – si mě najala na to, abych jí připravoval přehledy tisku o tom, jaká jsou politická, ekonomická nebo vojenská rizika případných zahraničních investic v Rusku. Dělal jsem to na základě normálního, legálního kontraktu a používal informace z novin, časopisů a dalších otevřených zdrojů. Na tom není nic špatného ani nezákonného. Vyšetřovatelé z těch přehledů ale pak vytáhli dobře vybraný zlomek, který označili za tajné informace, a za ně mě soudili. Když ty materiály poslali na odbornou expertizu, vracely se jim s tím, že v nich žádné tajné informace nejsou. Musel to připustit i ruský generální štáb, který je také posuzoval.

Vy jste byl ale expert na jaderné zbraně a Britům jste údajně dělal přehledy nejen o nich, ale i o nejmodernějších ruských ponorkách.

Vidíte, to je přesně ta mediální clona, kterou někdo kolem mě vypustil a která dosud funguje. Vezměte si mé finální obvinění a čtěte: nakonec v něm není o…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].