Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kopřivy jen slova nespálí

Zamete policie stopy v korupčním skandálu ministrova náměstka?

Málokdy se novinářská investigace a její objevy potkají s vládním záměrem. Minulý týden se to stalo. Novinářské nahrávky korupčních hovorů náměstka ministra obrany Jaroslava Kopřivy korunovaly podezření, že v Česku dlouho a hanebně kvete úplatkářský systém armádních obchodů. S tímto poznáním se deník trefil do protikorupčního tažení ministra obrany Alexandra Vondry. Ještě nikdy od vzniku samostatné republiky jsme neměli takovou šanci změnit prohnilý systém armádních nákupů.

Nejásejme však předčasně, jsme na začátku a hrozí to, co se stalo mnohokrát v minulosti. Nad případem se zatáhne opona během policejního vyšetřování. Protikorupční policie jako obvykle zamete stopy zločinu, zamlží důkazy, které nyní vypadají tak přesvědčivě, a za rok nebo třeba za pět let nám bude předložen verdikt, že se vlastně nic nestalo.

Jedině strach

O tom, že nákupy pro armádu jsou rájem pro korupčníky, se v Česku mluví už řadu let. Politici všech dosavadních vlád schvalovali projekty, které stály armádu desítky miliard korun a které vojáci často ani nepotřebovali nebo neměli jejich nákup ve svých strategických plánech. Podezření se ale podařilo prokázat až teď deníku MF Dnes.

Novináři získali nahrávky několika schůzek, na nichž dlouholetý náměstek ministerstva obrany Jaroslav Kopřiva zkušeně domlouvá s finskou firmou Patria provizi za třímiliardový nákup minometů – tedy zbraní, které armáda vůbec nepožaduje.

Práce reportérů MF…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].