Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Detektiv v globální vesnici

Místo nacpané dýmky využívá k povzbuzení nikotinové náplasti. Místo drožkou se přepravuje taxíkem. Tvídové sako a kostkovanou loveckou čepici nahradily šikézní kabáty po lýtka za tisíc liber. Ale pořád je to Sherlock Holmes, s jehož brilantními myšlenkovými postupy nestačí držet krok ani policie, ani věrný přítel John Watson. Britská BBC přenesla dobrodružství geniálního mistra dedukce do jednadvacátého století.

A na ostrovech se zrodil velký hit letní televizní sezony. Tři devadesátiminutové díly první série trůnily na přelomu července a srpna na vrcholcích nedělních žebříčků sledovanosti. A v superlativech se předháněli i recenzenti. Právem. Sherlock přináší další z důkazů, že filmy vytvářené pro obrazovky nabízejí v současnosti často zajímavější podívanou než vysokorozpočtové spektákly filmových studií. V Británii i v USA nabízí v poslední době práce pro seriály takovou možnost kreativní svobody, že talentovaní autoři nemají ambici ani potřebu přebíhat k filmu.

Vygoogluj si to

Je to případ i dvou zkušených televizních tvůrců, kteří stojí u vzniku projektu. Steven Moffat se nejvíce proslavil sitcomem o sexuálních vztazích s názvem Párování, který běžel i u nás. Mark Gatiss byl zase v devadesátých letech členem čtveřice komiků vystupujících pod názvem Liga gentlemanů. Jejich skeče navazovaly na montypythonovskou tradici…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].