Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Tři jednoduchá pravidla

Co pro vás osobně znamenala krize – tedy jaké poučení a životní zkušenosti jste si z ní odnesla a co vnímáte jako její klíčové aspekty? Co jste se díky ní dozvěděla o vaší roli manažerky ve společnosti?

Mezi prvními ponaučeními, která mi rodiče jako dítěti vštípili, bylo „neutrácej to, co nemáš“, „važ si toho, co máš“ a „využij to, co máš“. Možná, že kdyby každý dodržoval tato tři jednoduchá pravidla, nebyli bychom v tak špatné situaci, v jaké jsme dnes. Podle mého názoru je podstatou krize nenasytnost – prostě jsme nebyli spokojeni s tím, co jsme měli, a chtěli jsme více – větší auta, větší domy, větší zisky. Jsem ráda, že jsem dala na rady svých rodičů a jsem tak schopna obstát v krizi pouze tím, že dělám, co jsem vždy dělala – že žiji v rámci svých možností a prostředků.
Z pohledu manažera se domnívám, že krize měla vlastně pozitivní vliv na způsob, jak zaměstnanci pohlížejí na naši společnost. V minulém roce na vrcholu krize jsme provedli průzkum spokojenosti zaměstnanců a zjistili jsme, že zaměstnanci jsou spokojenější a motivovanější a že je méně pravděpodobné, že z firmy odejdou než v roce 2007, kdy jsme uskutečnili poslední průzkum. V problémových finančních operacích, které krizi způsobily, nebyla naše banka naštěstí angažovaná a lidé zjišťují a oceňují, že pracují pro stabilní organizaci s dobrými výsledky. V krizi jsme nepropouštěli ani…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].