Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Audit Jana Macháčka, Politika

Poslanecké náhrady a střepiny

Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jan Macháček • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Kauza domu Libora Ambrozka připomíná, že zde byl jakýsi slib politiků o omezení imunity a zdanění poslaneckých náhrad. Nějak se na to pozapomnělo, respektive se s celou věcí zjevně najednou moc nespěchá.

Když už ale vláda teď škrtá, propouští a šetří, bylo by bývalo dobré, aby s tímhle symbolicky začala. Možná by ale bylo dobré podívat se na celou věc znovu. Nejlepší a nejúčinnější by totiž bylo, kdyby si poslanci zrušili úplně všechny byzantské náhrady a výhody a jednoduše si zdvojnásobili platy. Co takhle příkladně skončit s náhradami na ošacení, dotovaným stravováním a vlaky zdarma? Cestovní náhrady budou možné pouze při služební (zahraniční) cestě podle tabulek, tak jak je běžné ve firmách a v úřednických řadách. Kdyby se panu Ambrozkovi zdaňovaly náhrady, pořídil by si celý dům stejně, jen možná trochu levněji. A to zdaňování náhrad má přece své náklady a administrativu.

Všechny ty bolestivé škrty, snížení ochrany zaměstnanců a omezování daňových výjimek – to pak projde politicky mnohem snadněji. Začít u sebe – to je dobré heslo, ne? A jakpak to asi dopadne?

Ratingové agentury umějí jak známo potěšit v tu nejpříhodnější chvíli. Právě když se rizikové prémie mnohých eurodluhopisů na evropském trhu začaly opět zvedat, snížila agentura Standard & Poor’s rating Irsku. Irské banky se možná budou muset obrátit přímo na Evropskou centrální banku.

Deník The Wall Street Journal…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].