Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Nejsou atraktivní

Při povodních v Pákistánu zatím zemřelo 1600 lidí a stamiliony jich přišly o domov. Jde tedy o humanitární katastrofu srovnatelnou s největšími přírodními pohromami posledního desetiletí, a přesto celosvětová veřejnost dává výrazně nižší finanční pomoc než obvykle. O tom, proč tomu tak je a co může způsobit další otálení, jsme mluvili s Tomášem Kociánem z Člověka v tísni, který se právě vrátil z postižené pákistánské Nowshery.

Kolik už Češi věnovali na pomoc Pákistánu?

Člověk v tísni vybral dva miliony dvě stě tisíc korun, což není nijak velká částka. A co se týče příspěvků v rámci dalších sbírek, to bohužel nevím.

Pákistánská katastrofa je podobně ničivá, jako bylo zemětřesení na Haiti nebo tsunami v Tichomoří. Čím si v porovnání s nimi vysvětlujete tak malý zájem veřejnosti?

Ve stejné době postihly povodně Českou republiku a lidé chtějí raději pomáhat tady než ve vzdáleném Pákistánu. Druhá věc je, že lidé si tamní oblast spojují s terorismem a říkají si: Proč bychom jim měli pomáhat, když na nás útočí? Veřejnost také citlivěji vnímá ani ne tak celkový a dlouhodobý rozsah katastrofy, ale to, že v jeden moment zemřely desetitisíce lidí, jako při tsunami. Povodně v Pákistánu pro média nejsou tolik atraktivní a lidé se tím pádem cítí být katastrofou méně osloveni. Na pomoc Haiti jsme tak vybrali 40 milionů a na tsunami asi 130 milionů, což je mnohem více než v případě Pákistánu. Celosvětově je vybráno kolem 500 milionů. Světová banka každopádně celkové škody odhaduje mnohonásobně vyšší.

Jsou reakce jinde v západním světě podobné? V Německu se teď například ve srovnání se sbírkou pro Haiti vybrala během stejného časového období jen pětina finanční pomoci.

Je to obecný fenomén. Vedle už zmíněných důvodů platí i to, že lidé, kteří by mohli pomáhat,…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].