Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Návrat k přírodě

Jak trávili léto naši předkové? Wellness centra, cesty k moři, vlny zdravého životního stylu – to tu už dávno bylo. Ne vše ale probíhalo stejně jako dnes: nárok na dovolenou vlastně neexistoval a o cíli letní cesty někdy rozhodovala dost podivná hlediska.

Představte si oázu secesních vil na zalesněných kopcích, vysoko nad drážďanským starým městem. Svět sám pro sebe obklopený přírodou, daleko od okolního hluku 21. století. Místo pro příjemnou dovolenou. Ještě jsou tu promenádní cesty, kovové vany čekají na to, až se do nich ponoří zákazník. Sluneční lázně dosud vybízejí k odložení šatů a hodinám na slunci. Do sanatoria Weisser Hirsch jezdili návštěvníci už v druhé polovině 19. století, dnes je však zapomenuté. Stále se můžete dotknout písmen SANAT NATUR na vstupní budově, zbytků mizejícího nápisu, dávná sláva je však nenávratně pryč.

Šest dní v týdnu

Přelom 19. a 20. století je dobou, kdy staré pořádky mizejí a na nové vymoženosti si ještě skoro nikdo nezvykl. Je to éra vlaků, telegrafů, továrních strojů. Továrny rychle vyrůstají kolem měst a mění jejich charakter.

Také systém práce prochází proměnami. Ve městech je stanovena maximální pracovní doba, týká se to především zaměstnanců v úřadech a továrnách. Obchody mají otevřeno od rána do večera, i po zavírací době lze ale zazvonit na majitele. Většinou se pracuje šest dní v týdnu, jediným volným dnem je neděle. Jen na venkově se čas nadále řídí podle přírody, tam ještě úřední hodiny nezasáhly.

Lidé odcházejí do měst za prací, ale zároveň jsou z měst unavení. Začíná je lákat cestování a možnosti, které se jim nabízejí díky rozvíjející se železnici. Když mají…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].