Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Kultura za 375

Správa Pražského hradu předvádí, co znamená termín „státotvorná výstava“

Leica Gallery zřejmě nebyla pro Hrad dost dobrá. Když před šesti lety Správa Pražského hradu neprodloužila uznávané fotografické síni smlouvu v Nejvyšším purkrabství, prezidentův tajemník Ladislav Jakl to vysvětloval tím, že využití místa musí víc „korespondovat s Pražským hradem, jeho historií a prostředím“. Do purkrabství se tak místo Leicy nastěhovala agentura Schok, provozovatel místních populárních divadelních Shakespearovských slavností, která měla z výstavního prostoru vybudovat kulturní centrum. Její tehdejší ředitel Václav Beránek sliboval, že agentura nevzhlednou budovu na vlastní náklady zrekonstruuje, protože právě to Hrad přesvědčilo k tomu, aby jí prostor pronajal na velkorysých padesát let.

Dnes jsme o šest let dál a stojí za to se podívat, jak se věci na Pražském hradě posunuly. Na místě nás čeká spousta překvapení: ve stále více chátrajícím purkrabství sídlí bistro a prodejna se suvenýry, z Václava Beránka se stal vedoucí oddělení kultury Správy Pražského hradu (SPH) a jako doklad korespondování se zdejší historií a prostředím je v hradní Jízdárně aktuálně předváděna výstava luxusních šperků firmy Cartier.

Je to přesný obraz současné kulturní politiky Pražského hradu: na jedné straně okázalý luxus, který v Jízdárně dávají pocítit šperky v hodnotách milionů dolarů, a na druhé ubíjející zmar, nad kterým může člověk v purkrabství donekonečna uvažovat při…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].