Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Kde je reforma

Ministr vnitra upřednostnil šetření před bojem proti korupci

Ministr vnitra Radek John prohrává svůj slavně ohlašovaný boj s korupcí ještě dříve, než s jeho koncepcí předstoupil před veřejnost. To plánuje na konec září, předtím ale stačil zakonzervovat vedení policie v její dosavadní podobě. Koncepci tak připravuje s lidmi, kteří jsou už léta v potírání korupce neúspěšní a kteří si sami prosadili několik zásadních předpisů, jež potírání úplatkářství přímo znemožňují. Vypadá to tedy, jako by se John pral o post ministra vnitra zbytečně.

Úplatkář se musí bát

Radek John oznamoval minulé pondělí na tiskové konferenci osmimiliardové škrty, které bude muset jeho rezort udělat a které se dotknou především policistů. Dobrá, vláda se na šetření dohodla a John pomocí policejního prezidenta Oldřicha Martinů svůj úkol splnil. Jenže ministr John se soustředil jen na škrty a zatím nesdělil, jak míní šetření zkombinovat s reformou policie a posílením protikorupčních pák, které tolik sliboval. Respektu na přímou otázku pouze naznačil, že protikorupční ofenzivu ještě připraví, prý do konce září.

Jenže na to jde ze špatné strany. Koncepci musí připravit s lidmi, které válka s úplatky zajímá, mají jasné ideje, záměry, zkušenost, kteří se nechávají inspirovat ověřenými taktikami úspěšnějších zahraničních policejních sborů. Ministr musí pracovat na koncepci s člověkem, který zná základní poučku protikorupční války – je nadbytečné…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].