Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Blíží se změna ve vedení pražské radnice. Jak by se měla podle vás Praha proměnit a co vám v hlavním městě chybí?

(Ptali jsme se cizinců a cizinek, kteří dlouhodobě žijí nebo žili v Praze)

PHILIPP SCHENKER
divadelník a hudebník
Podzimní volby sice budou znamenat výměny křesel ve vedení pražské radnice, ale myslím, že nemá smysl se příliš spoléhat na to, že právě noví zastupitelé přinesou nějaké zásadní změny. Záleží také na místních lidech, s jakými nápady přijdou a jakou energii tomu věnují. V porovnání s Curychem, Berlínem a Amsterdamem, kde jsem žil, je Praha pro mě stále zbytečně napjatá. Ve veřejném prostoru se už sice koná víc kulturních akcí, ale nevidím moc spontaneity, kdy by si lidé více užívali veřejného prostoru pro sebe, na hraní, na to tam spolu být – mnohdy stačí vytěsnit nebo alespoň zpomalit dopravu v ulici. Chce to ale peníze a čas a hlavně větší aktivitu lidí, kteří by měli od politiků znovu a znovu požadovat větší vstřícnost k jejich představám.

CHRISTINE BERTSCHI
studentka
V Praze mi vlastně nic nechybí. Pocházím ze švýcarské selské vesnice a v takovém velkém městě, jako je Praha, najde člověk všechno, co srdce ráčí: rozmanitý kulturní a noční život, sportovní možnosti atd. Dokonce přírodu a oddech, bydlím v Praze blízko Stromovky. Co mně občas vadí, jsou dost špinavé chodníky, protože někteří majitelé psů po svých miláčcích neuklízí. Zlepšit se určitě dá i situace pro cyklisty, město by bylo pěknější a zdravější, kdyby podél ulic byly místo parkovišť cyklostezky. V této věci by Praze mohly být příkladem třeba Berlín a Kodaň, kde mají cyklisté skvělý servis. Dobré by bylo zakázat kouření v hospodách. Chodím tam i tak, protože pivo tu určitě máte lepší než v západní Evropě. 

VJARA MAKAVEEVA
studentka
Clifford Geertz kdysi řekl, že politika země odráží její kulturní vzorec, a Praha, magický bod střední Evropy, by měla více dbát na multikulturní dialog mezi evropskými státy, především s novými demokraciemi. Nejenom politický, ale i kulturní diskurz Prahy byl vždy prozápadně orientován. Spolupráce se sousedními zeměmi funguje většinou v rámci česko-slovenského a česko-německého prostoru, popřípadě mezi Visegrádskou čtyřkou. Pro velkou část Pražanů však slovo cizinec vyvolává předsudky typu: „cizinci nám berou práci“ a vidí nás jako ohrožující komunitu, která ubírá místním z blahobytu. Je dobře, že se každoročně konají různé festivaly, které mají za cíl podpořit vztahy mezi zeměmi. Konkrétní dopad na život však zatím vidět není.

ANTHONY LAUDER
programátor
Upřímně řečeno, většina cizinců-mužů má Prahu v oblibě hlavně kvůli krásným ženám a levnému pivu. Ale nejen to. Dříve jsem žil v Británii nebo ve Spojených státech v prostředí orientovaném hlavně na práci, takže Praha, kde je možné žít tak uvolněně, pro mě byla velkou změnou. Má to i stinné stránky: nepřátelskou obsluhu v obchodech či na úřadech, kouření v restauracích nebo plivání na ulici. Ale to jsou samozřejmě triviální problémy. Než jsem se přestěhoval do Prahy, měl jsem ještě jinou pracovní nabídku – do Bagdádu. V porovnání s tím, s čím bych se potýkal tam, jsou všichni nerudní, plivající kuřáci požehnáním.

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 35/2010 pod titulkem Anketa: Blíží se změna ve vedení pražské radnice. Jak by se měla podle vás Praha proměnit a co vám v hlavním městě chybí?