Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Zabránili jsme třetí světové válce

Za okupaci a události z 21. srpna roku 1968 se sice omluvil poslední sovětský prezident Michail Gorbačov a po něm i další ruští politici. Podle průzkumů moskevského Centra Levada ale více než polovina dnešních Rusů neví o invazi sovětských vojsk do ČSSR nic a nemá na ni vlastní názor. Vojenští pamětníci navíc stále razí starou verzi o „bratrské pomoci“. Patří k nim i generál Pavel Kosenko (91), poslední žijící velitel sovětských jednotek, které před 42 lety obsazovaly centrum Prahy.

Odkud pocházíte?

Ze střední Ukrajiny, z Čerkaské oblasti u Dněpru. Rodiče byli obyčejní zemědělci. Bylo nás sedm sourozenců, já jsem nejstarší.

Měli jste v rodině vojenskou tradici?

Kdepak. Otec vychodil sotva dvě třídy, matka byla úplně negramotná. Mě to táhlo do armády samotného, měla prestiž. Otec mě ale odrazoval. Říkal: Udělej si normální školu, pak uvidíš. Tak jsem se v roce 1938 stal učitelem na základní škole. Těsně před válkou jsem narukoval, asi osm měsíců jsem byl záklaďákem a pak jsem nastoupil do vojenského pěchotního učiliště ve Vladivostoku. To jsem absolvoval a šel hned na japonskou frontu.

Říkal jste, že sovětská armáda měla prestiž. Byl v tom i ideologický rozměr? Rodiče byli komunisti?

Ne. Otec vychodil dvě třídy, matka ještě méně, jakýpak komunismus. Vedli nás ke svědomitosti – učit se a poctivě pracovat. To bylo všechno.

Vy sám jste vstoupil do komunistické strany?

Ano. Byl jsem pionýr, komsomolec, a když jsem absolvoval vojenské učiliště a vypršela mi čekací lhůta, stal jsem se v roce 1940 členem komunistické strany. Stranickou legitimaci dodnes mám u sebe.

Žádné pochyby o vstupu do komunistické strany jste neměl? V Sovětském svazu bylo po krutých stalinských čistkách ze třicátých let, začátek a průběh války také nebyly ze strany sovětského vedení zrovna učebnicové.

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].