Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Diagnóza

Všichni přátelé v ČSSD

Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Jindřich Šídlo • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Vedeni snahou nezmást voliče vzájemnými sváry před komunálními volbami rozhodli se sociální demokraté, že svého nového vůdce zvolí až na jaře 2011. Ukazuje se, že to bylo moudré rozhodnutí. Poměry uvnitř ČSSD jsou díky tomu teď idylicky klidné a naprosto přehledné.
Takže jestli jsem to dobře pochopil:

Předsedou by chtěli být přátelé Sobotka a Hašek. Spojuje je to, že neměli vůbec nic společného s bývalým vedením ČSSD, v němž byl zřejmě jen Paroubek, na nějž si ale už nikdo nevzpomíná a kdo si vzpomíná, ten s ním vždycky nesouhlasil. Sobotka s Haškem mají velmi korektní vztahy a ze vzájemné úcty spolu nemluví.

Paroubek přitom podporuje Ratha, který podporuje Sobotku a nepodporuje Haška. Hašek Rathovi vytýká, že si od něj nenechává schvalovat, co bude říkat. Rath o Haškovi říká, že je konsenzualista a přikyvovač. Urban o Rathovi říká, že je to takový Haider. Rath na to říká, že mu Urban závidí, jak je populární a hezký. A Dolejš dokonce říká, že Urban je žárlivý ratlík, takže asi podporuje Ratha, což je dost jedno, protože kdysi podporoval Grosse, na něhož si v ČSSD taky nikdo nepamatuje a který teď podporuje svou rodinu a Miami Hurricanes.
Předsedou strany by možná chtěl být i bývalý nestranický ministr vnitra Pecina, o němž ale Paroubek tvrdí, že pro stranu nikdy nic neudělal, a proto z něj udělal pražského lídra.

Vzal by to i senátor Dryml, protože si o sobě myslí, že je osobnost, což nikdo v…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].