Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

K věci

Tohle nepřipustím

Petr Nečas si vybral svého „pana Evropu“ – člověka, u kterého se mají sbíhat kroky jednotlivých ministrů směrem k Unii. Státním tajemníkem pro EU se podle všeho stane Ivan Hodač (64), šéf bruselské asociace automobilových výrobců ACEA. Nečasův krok okamžitě vyvolal spory v jeho kabinetu. Předseda TOP 09 a šéfdiplomat Karel Schwarzenberg totiž odmítá „nového evropského ministra“, který by mu u premiéra ukrajoval z pravomocí. TOP 09 a ODS teď musejí vyřešit, co při vyjednávání o koaliční smlouvě odložily: kdo bude mít hlavní slovo v Bruselu.

Proč jste se ohradil vůči samotné funkci státního tajemníka pro Evropu, který má nahradit zrušeného ministra pro evropské záležitosti?

Protože nepřipustím, aby měl tento člověk více pravomocí, než má ministr zahraničí.

Ta funkce ještě ani nevznikla a státní tajemník je už z povahy věci nižší šarže než ministr. Z čeho usuzujete, že bude mít více pravomocí?

Viděl jsem návrh rozdělení agendy Evropské unie mezi premiéra a ministerstvo zahraničí, který vypracovali na Úřadu vlády. Z něj plyne, že státní tajemník bude mít neobyčejně silnou roli. Mohl by mluvit Černínu téměř do všeho.

Co vám přesně vadí?

Mluvíme spolu v době mojí dovolené, já ten papír nemám před sebou. Dostal jsem ho do ruky den před odjezdem a odnesl jsem si z toho, že mému úřadu zbude víceméně jen agenda rozšíření Unie, jinak nic.

Jeden ze sporných bodů mezi vámi a ODS má být návrh, aby tajemník jezdil do Bruselu na Radu pro všeobecné záležitosti. Je to tak?

Jezdit tam můžu pouze já.

Řada zemí ale posílá na tuto ministerskou schůzku svoje státní tajemníky. Pro ministry zahraničí funguje zvláštní fórum, Rada pro vnější vztahy.

V našem kontextu to ale musí být ministr zahraničí. Na tom trvám.

Proč je to tak zásadní?

Je to důležité fórum kvůli tématům, která se tam…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].