Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Agenda, Společnost

Příkazy shůry

Petra Procházková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Petra Procházková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Čečenský muftí Sultan Mirzajev vybídl majitele všech stravovacích zařízení v hlavním městě Čečenska Grozném, aby během svatého měsíce ramadánu, kdy se všichni muslimové světa postí, zavřeli své podniky. Vzbudil tak kupodivu nevraživost i skalních věřících. Svobodomyslní Kavkazané jsou na příkazy hákliví, ať už se týkají víry či silničních pravidel. Nehledě na to, že v civilizovaném muslimském světě se pamatuje i na hosty jiných konfesí, kteří zrovna dobrovolně nehladovějí.

Petra Procházková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
Petra Procházková • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Podobně minulý týden popudil své Moskvany starosta ruské metropole Jurij Lužkov. Bývalý komunista přestoupivší na pravoslaví rozhodl, že během muslimských svátků budou po ulicích jezdit auta s megafony na střeše a svolávat věřící k modlitbě. To by ještě šlo, zpěv muezzinů je krásný. Ale až to bude pětkrát denně, ukáže se, jak vzniká náboženská nenávist. Staré Rusky v šátcích se před polopustými pravoslavnými chrámy pokřižují a popové v neprůstřelných vestách vyzvou k deportaci všech Kavkazanů. Kdyby to nebylo proti Desateru, vzali by místo kadidel do rukou samopaly.

V Rusku se uprostřed horkého léta roztrhl s religiózními výnosy a direktivami pytel. A nejde jen o muslimy, kterým je tradičně připisován sklon k extremismu. Slovan jako poleno, pravoslavný fanatik, oligarch a majitel firmy „Ruské mléko“ pan Bojkov přikázal podřízeným rozmnožovat se tak, aby se ruský národ nestal obětí demografické…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].