Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Civilizace

Obtížný případ

Lékař a politik František Kriegel představuje výjimečnou postavu československých dějin. Muž, který se v srpnu 1968 vzepřel Brežněvovi a jehož pak KSČ chtěla uvrhnout do zapomnění, má dnes dokonce stránku na Facebooku a na ní desítky mladých příznivců. Jiní jeho čin zpochybňují, byl přece komunista. Pochopit, popsat a vysvětlit postoje lidí, jako byl F. Kriegel, je důležitý úkol pro české historiky i společnost jako takovou.

Sedmého listopadu 1969, zrovna se slavilo výročí VŘSR, se v Praze na Vinohradech konala schůze místní organizace KSČ. Soudruzi rozebírali činnost Františka Kriegla, muže, který byl tou dobou už vyloučen z veřejného života a vyhozen z práce. Mluvili o jeho posledním projevu na ústředním výboru komunistické strany, předneseném 30. května 1969, který koloval zemí v ilegálních opisech. Popřáli sluchu fámám, že to byl Kriegel, kdo v lednu 1969 organizoval Palachův pohřeb a nabádal studenty k demonstracím.

Ze zápisu tajné policie (StB) o této schůzi víme, že se jí účastnila také Krieglova žena Riva a že svého manžela hájila. Tvrdila, že všechno, co o jejím muži píše Rudé právo, je lež, a že by snad bylo nejlépe, kdyby soudruzi Františka na schůzi pozvali a vyslechli jej. Nebo kdyby si alespoň přečetli jeho projev z ÚV, když už ho tolik kritizují. Projev, ve kterém se Kriegel ohrazuje proti tomu, že má být vyloučen z ÚV KSČ pro své názory, a upozorňuje na skandální fakt, že jej vyhazují lidé, kteří nesou mnohem větší vinu: …dosud nebyl z ústředního výboru vyloučen nikdo, kdo nese přímou odpovědnost nebo spoluodpovědnost za to, že desítky nevinných lidí byly odevzdány potupné smrti z rukou kata. Že tisíce a desetitisíce lidí byly na základě vykonstruovaných obvinění odsouzeny na dlouhá léta mučení a věznění a že mnozí svůj život ve vězení skončili, aniž viděli světlo svobody.

Účastníci listopadové schůze všechny návrhy…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].