Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika, Společnost

Jeden den na kultuře

Jiří Besser se rozhlíží, škrtá a přemýšlí, co s Knížákem

Je osm ráno a ministr kultury má drobné zpoždění. „Musíte chvíli počkat, pan ministr nocoval v úřadě, musel jsem mu přinést spodní prádlo, za chvíli bude k dispozici,“ omlouvá vytíženého šéfa tajemník Stanislav Brunclík. Máme se na co těšit. Nečekaný nástup berounského komunálního politika Jiřího Bessera do Nostického paláce na Malé Straně provází spousta zajímavých otázek.

Jak se účinkování ministra, který dosud neměl s kulturou prakticky nic do činění, projeví v době škrtů ve státním rozpočtu? Má se „živá kultura“, závislá na dotacích, cítit v ohrožení, když o grantech bude rozhodovat člověk, který chodí hrát golf mnohem častěji než do divadla nebo na koncerty (koneckonců právě mezi jamkami se seznámil s tajemníkem Brunclíkem, dříve moderátorem TV Nova)? A dokáže ministr zcela tápající v poměrech zdejší výtvarné scény konečně vyřešit letitou kauzu jménem Milan Knížák?

„Tak můžete vstoupit,“

uvádí Stanislav Brunclík návštěvu do kanceláře, za jejímž stolem si ministr Besser právě vychutnává ranní kávu. Začíná perný den, na jehož konci si pár otazníků budeme moci odškrtnout.

Zprávy z Berouna

„To vypadá na krásný den!“ jásá Jiří Besser. Na mobilu mu totiž právě přistála esemeska, že Beroun dostal dotaci šestadvacet milionů. V Berouně starostoval šestnáct let, a ačkoli mandát složil už před pár dny…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].