Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: S Jochem a bez špionů

Politika je opravdu nevyzpytatelná. Ještě před pár týdny se zdálo, že největším možným strašákem chystané vlády bude šedá eminence Věcí veřejných, bohatý majitel bezpečnostní agentury Vít Bárta, který může chtít využít politickou moc pro svůj byznys. Ne že by něco podobného nemohl ještě vyzkoušet, ale start obávaného véčkaře na postu ministra dopravy vypadá prozatím mnohem nadějněji než očekávání. Bárta významně zeštíhlil rozpočet ministerstva, přijímá do svého týmu důvěryhodné tváře a hlásí, že s astronomicky předraženými dálnicemi je v Česku konec. Více se dočtete v článku Tomáše Sachera na straně 22–23.

V týmu Petra Nečase ale mezitím vyrostli noví, nečekaní strašáci. Ministr životního prostředí se chce rázně rozejít s ochranou přírody i šetrnou energií a vůbec největší emoce budí jmenování ultrakonzervativního myslitele Romana Jocha premiérovým poradcem pro lidská práva. Snad od časů nástupu bývalého normalizačního policisty Pavla Přibyla do čela Úřadu vlády se před Strakovou akademií nedemonstrovalo proti obsazení premiérova nejužšího týmu. Jenže co Roman Joch vlastně ve skutečnosti chce? Je opravdu tak radikální jako jeho mnohokrát citované výroky o deviantních homosexuálech a nabíjení policejních pušek? A jak silný bude mít na premiéra vliv? Kolega Marek Švehla se z rozhovoru s nejkontroverznějším poradcem dneška vrátil s přesvědčením, že Jochovy ambice jsou nemalé a funkce premiérova našeptávače pravděpodobně nebude jeho poslední. (Rozhovor čtěte na straně 44–47.)

Na některých věcech bychom se ovšem s radikálním konzervativcem bez problému shodli – například na tom, že s ruskými špiony je třeba zatočit. Tajným službám se nedávno podařilo rozplést kremelské nitky vedoucí až do nejvyšších pater české armády. Odhalení špiona Roberta Rachardža připravilo o funkce tři významné generály a jednu jejich sekretářku a společnou milenku. Jaroslav Spurný a Ondřej Kundra v titulním článku tohoto čísla líčí příběh někdejšího studenta psychologie, kterého pro práci v Praze naverbovala ruská rozvědka, do fascinujících podrobností a zjistili i jednu důležitou novinku. Hlavním úkolem špiona Rachardža nebylo v Česku tahat informace z upovídaných generálů, ale infiltrovat se do nejvyšších pater české politiky. Nepodařilo se – protentokrát.

A nakonec ještě jedna zpráva pro milovníky žhavých společenských trendů, designu a všemožných módních výstřelků. Do redakce Respektu se ze své berlínské stáže vrátila Karolína Vránková a od příštího čísla tak na našich stránkách znovu najdete rubriku Trendy.

Vážené čtenářky a vážení čtenáři, příjemné čtení a krásný závěr letních prázdnin vám přeje

PETR TŘEŠŇÁK

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].

Text vyšel v Respektu 34/2010 pod titulkem Editorial: S Jochem a bez špionů