Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Kultura

Co jste to za lidi

Sedláčkova melancholická komedie ukazuje život (skoro) čtyřicátníků na práškách na spaní

Z rozhovorů s Robertem Sedláčkem i z jeho filmů je znát, že v jeho pohledu na svět je přítomné určité rozpolcení. Na jedné straně se jeví jako paličatý městský intelektuál, který ironicky nahlíží na dění kolem sebe. Na straně druhé se často hlásí k moravskému plebejství, sounáležitosti s tichými blázny a nepraktickými podivíny, kteří jsou mnohdy terčem výsměchu, ale přesto se staví k životu s hrdou důstojností. Střet těchto dvou postojů byl vidět už v Mužích v říji. Mnohem jasněji se ale ukazuje v Sedláčkově výborné nové komedii Největší z Čechů.

Parta cynických, otrlých filmařů z hlavního města je v něm konfrontována s pestrou skvadrou pošetilců, kteří zasvětili život prapodivným zálibám a překonávání bizarních rekordů. Znudění umělci se na všechny ty muže protahující se squashovými raketami, žongléry s tenisáky či sběratele čtyřlístků dívají povýšeně. Ti je však nejednou postaví do světla, v němž se směšně jeví právě oni. „Co jste to za lidi,“ zazní například udiveně a rezignovaně z úst klasické vesnické máničky poté, co od ní dokumentaristé na místě odkoupí starou škodovku, aby ji v exhibici jednoho z rekordmanů zcela zdemolovali odkoulením z kopce dolů.

Sám mezi indiány

Arogantní Pražáky tu zastupuje tým kolem bezejmenného režiséra v podání Jaroslava Plesla. V úvodu filmu ho zastihneme v momentu, kdy mu státní kinematografický fond nedá peníze na připravovaný film o bývalém…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].