Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Čínský posun

Čína je oficiálně druhou největší ekonomikou světa, teď už jsou před ní v žebříčku jen Spojené státy. Pentagon varoval před rychlou modernizací čínské armády a před proměnou pekingské vojenské strategie, která vedle ochrany hranic stále více přemýšlí i o hájení čínských hospodářských zájmů na celé planetě.

Tyto dvě zprávy minulého týdne se zařadily za desítky podobných z minulých měsíců. Všechny ukazují, že hospodářská krize minulých dvou let jen urychlila posilování komunistické velmoci, že „globální krize“ je především krizí či recesí Západu, relativním vzestupem zbytku planety.

Zprávy o rostoucí ekonomice a stále vyšších investicích do armády by nebyly tak důležité, kdyby „Říše středu“ současně nesílila v tolika jiných oblastech, v nichž měli donedávna jasně navrch Evropané a Američané.

Týdeník The Economist například nedávno vydal zvláštní přílohu o bankovnictví v tzv. rozvojových zemích. V čase, kdy u nás vnímáme bankéře především jako jakési nezodpovědné gamblery, Číňané svým finančním ústavům stále věří. Ty si v minulých letech držely vysoký základní kapitál, byly přísně regulované, a proto se vyhýbaly zhoubným, riskantním operacím se „sofistikovanými“ finančními produkty. Ratingové agentury a investoři si proto pomalu uvědomují, že je momentálně bezpečnější i výnosnější vložit své peníze do bank v Číně a jinde mimo Evropu. Dvě čínské banky jsou už kapitálově největší na světě a je otázkou, zda se…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].