Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Lehkost svobody a tíha zodpovědnosti

Co pro vás osobně znamenala krize – tedy jaké poučení a životní zkušenosti jste si z ní odnesla a co vnímáte jako její klíčové aspekty? Co jste se díky ní dozvěděla o vaší pracovní roli ve společnosti?

Ještě nedávno jsem jako právnička pracovala u soudu, kde byla krize cítit naplno. Šlo především o nárůst žalob ohledně nezaplacených pohledávek. Podnikatelé kvůli krizi nezvládali splácet své závazky a tohle byl bohužel častý výsledek. Dluhová past má však mnohem širší rozměr a také na právní poradnu našeho protikorupčního střediska se dodnes obracejí lidé, kteří do ní spadli.

Co se týče naší další práce věnující se korupci, bohužel platí, že krize pro ni představuje živnou půdu. Lidé snadněji podlehnou a uplácejí ve víře, že bez toho by o svou firmu mohli přijít.

Krize se mě jinak osobně příliš nedotkla a naštěstí ani nikdo z blízkého okolí nepřišel o zaměstnání ani se nedostal do vážnějších finančních problémů. Vidím ale kolem sebe například mnohem horší uplatnění absolventů škol na pracovním trhu. Zaměstnavatelé dávají přednost zkušeným lidem, kteří již mají praxi, mladým nevěří. Těch zkušených přitom na trhu práce v důsledku propouštění výrazně přibylo a konkurence je veliká.

A platí ještě jedna věc. Uvědomuji si, že krize ovlivnila mě samu psychologicky. Svoje finance si dnes mnohem více kontroluji a přemýšlím o nich z daleko dlouhodobějšího výhledu.

O jak důležitý…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].