Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Ekologové z ODS

Tažení proti zelené energetice se opírá o podivné argumenty

Kabinet Petra Nečase se zřejmě definitivně rozhodl, že vrátí ekologickou politiku státu o patnáct let nazpět, kdy se ze Strakovy akademie ozývaly rozumy, jako třeba že „zajíc nesmí dostat přednost před lyžařem“. Zatím není jasné, co vláda všechno chystá, maličkosti to ale evidentně nebudou. Ústy svého ministra životního prostředí totiž prohlašuje, že ochrana přírody se bude dělat tak, aby se lidé nemuseli omezovat. Ani premiérovi zatím nevadí, že logika takové věty je asi taková, jako by ministr financí chtěl zdanit lidi, ovšem tak, aby je to nic nestálo.

Poslední konkrétní příspěvek k ekologické politice je z dílny ministerstva průmyslu a týká se energetiky. Konkrétně jde o nový zákon, který by v Česku zásadně omezil – a v některých směrech úplně zastavil – výrobu elektřiny z obnovitelných zdrojů.

Rozumná politika

Příběh zelené energie v Česku zní následovně: Po vstupu do Evropské unie se tehdejší levostředová vláda rozhodla, že výrobu z obnovitelných zdrojů podpoří vyšší výkupními cenami. Ty se měly každý rok měnit podle toho, jak se mění (snižuje) výrobní cena zeleného proudu.

Jenže při schvalování zmíněného zákona poslanci prosadili změnu – zúžili pásmo, v němž může stát výkupní cenu měnit. Místo o deset procent ročně se tak daly dotace snižovat jen o pět. To byl první problém. Druhý nastal vloni či předloni, kdy začala prudce klesat cena solárních panelů (díky novým továrnám v Číně).…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].