Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Efekt velké vody

Vyplavené obce na Frýdlantsku sčítají škody. Spolu s nimi ale povodeň přinesla i šanci, že se zapadlý region začne konečně rozvíjet.

Každý pátý dospělý je tady bez práce, ruší se dopravní spoje, zavírají nemocnice, školy a místní firmy a většina mladých lidí odchází za lepším. Frýdlantsko představuje klasický příklad, který by v učebnicích patřil do kapitoly o ztracených regionech. Mizivé vyhlídky těch, kdo zůstávají, teď ještě podtrhla ničivá povodeň. Bilance je hrozivá – pět mrtvých, desítky rodin bez střechy nad hlavou, zničené silnice a kanalizace a kontaminace zdrojů pitné vody. Odhady škod se pohybují v miliardách korun. Tragédii však tentokrát doprovází také šance, že nebude jen další ranou slabému regionu. Spolu s ní by totiž mohla přijít i možnost udělat krok k lepší budoucnosti.

Krok ke spolupráci

„Frýdlantsko je teď konečně v televizi,“ říká vedoucí správy CHKO Jizerské hory Jiří Hušek. Při vší úctě k rodinám s vyplavenými domy se tady všichni shodují na tom, že je nutné toho využít. Jenže zároveň připomínají, že impulzy musí přijít od místních lidí. Z Prahy už do regionu v uplynulých letech přišlo několik strategických plánů, starostové ale vždy uložili dokumenty do skříně. „Stále čekáme, že nám někdo pomůže, a říkáme: dejte nám peníze a řekněte, co máme dělat,“ popisuje stav věcí Blažena Hušková z občanského sdružení Náš kraj.

Rizika tohoto přístupu se jasně ukázala při nedávné diskusi o novém lyžařském areálu na Smrku. Investor přišel…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].