Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Boj se islámu, Američane

Když si chce někdo osedlat to, co je v lidech nehezké, nízké nebo slabé, je vždy dobré mít se na pozoru. Příkladem je příběh kontroverzního islámského kulturního centra na dolním Manhattanu, dva bloky od pověstného Ground Zero, kde během teroristického útoku al-Káidy v září 2001 zahynuly téměř tři tisíce nevinných lidí. Jak se z polohy budoucí „mešity“ dá předem odhadnout, příběh se neobejde bez vypjatých vášní.

Za projektem patnáctipatrové manhattanské krychle, v níž bude kromě mešity také sál pro 500 diváků, plavecký bazén nebo restaurace, stojí imám pořádající již několik desetiletí modlitby v mešitě jen o pár bloků dál, jeho žena stojící v čele organizace pro usmíření mezi náboženstvími a místní podnikatel v realitách, syn ředitele jedné z bank na Wall Street. Imám po teroristických útocích pomáhal jako poradce FBI, jeho žena seděla ve správní radě památníku a muzea obětí. Na projektu není nic podezřelého, prošel běžným řízením a dlouho si ho nikdo nevšiml – když o něm informoval New York Times vloni v prosinci, nestalo se nic.

Teprve když tvůrci projektu přistoupili k veřejné prezentaci trochu nepochopitelně jen pár dní po nezdařeném teroristickém útoku na Times Square letos v květnu, ocitl se jejich záměr v ohni vášní. Z přístupu vyčuhuje nedbalost, necitlivost nebo ignorance. Chyba jako stvořená pro politiky – rozvážné vůdce.

A ti samozřejmě nezůstali zticha. Newyorský starosta, bývalý republikán Michael Bloomberg…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].