Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Bez vychladnutí

Přestup šéfa premiérových poradců Mlynáře z veřejného tábora do velkého byznysu láká českou společnost k debatě o tom, jak udržet na uzdě své bývalé služebníky.

Podobných okamžiků slávy už Vladimír Mlynář zažil v kariéře několik. Nejprve jako mladý muž přicházející do vlády coby politikou nezašpiněná nadějná tvář, pak jako ministr obviněný z rozsáhlého podvodu, později jako oběť, jíž se soudy omluvily za vykonstruované obvinění. Ten poslední moment, kdy Mlynářova podobenka zaplavila na den titulní strany všech českých deníků, však vyšuměl překvapivě rychle. Jeho nečekaný odchod z postu šéfporadce premiéra do soukromé společnosti PPF má přitom důležitý přesah, v němž nejde „jen“ o možný střet zájmů. Vše se děje v době, kdy se odchody předních služebníků státu stávají horkým tématem diskusí na půdě OECD. Díky Mlynářovu kontroverznímu přestupu by tahle novinka mohla zatepla dorazit i do Česka.

Ukaž se a neskrývej

János Bartók je vytížený muž. „Nebude jednoduché ho sehnat, aktuálně je v Brazílii,“ říká do sluchátka omluvně mluvčí Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) s tím, že její proslulý expert na téma zájmového střetu u politiků je v posledních měsících v jednom kole. Agenda, na kterou se pan Bartók už více než deset let specializuje, získává totiž podle vlivné organizace konečně zaslouženou pozornost. „Sbližování veřejné a soukromé sféry je stále aktuálnější téma a pravidla pro pohyb lidí mezi nimi stále naléhavější záležitostí,“ vysvětluje v klíčové studii…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 47 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].