Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Návrh, který všichni o dmítají

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

V Evropě opět propukly spory o geneticky modifikované (GM) plodiny. Brusel po letech marné snahy vynutit respektování již dohodnutých pravidel vzdává snahu o přísnou centrální regulaci této technologie a chce vrátit část pravomocí členským státům. Například Rakousko by podle nových pravidel mohlo zakázat na svých polích modifikovanou kukuřici prostě proto, že ji nechce. Dosud to bylo jinak: mělo by nejprve prokázat, že tato kukuřice, již dříve centrálně schválená pro pěstování v Evropě, škodí zdraví či přírodě.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Návrh Evropské komise hloubí zákopy napříč mnoha tradičními názorovými tábory. Pokud bude nakonec schválen Evropským parlamentem, půjde zřejmě o vůbec první tak rozsáhlý přesun kompetencí z bruselského centra zpět na členské státy. Tradičně euro-
skeptické Česko však nijak nejásá, jsme totiž zároveň zemí, která se staví k modifikovaným plodinám poměrně vstřícně, alespoň v evropském kontextu, a vlna zákazů v okolních státech může ohrozit odbyt zdejší zemědělské produkce.

Radost ovšem nemají ani odpůrci modifikovaných plodin. Obávají se, že kvůli novému opatření se schvalovací proces pro geneticky modifikované plodiny zjednoduší, protože členské země přestanou sypat písek do jeho soukolí, uklidněny nově nabytým právem zákazu (to je ostatně hlavním smyslem celé operace). Modifikovaným plodinám by se tím naopak otevřela cesta alespoň do některých evropských zemí.
Ta…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].