Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Kdo je tady zbytečný?

Ministři hledají cestu, jak ušetřit na svých úřadech prvních deset miliard

Nepříjemnější start ministerské kariéry by si členové Nečasova kabinetu museli vymyslet. Pár dní po nástupu do svých úřadů mají seškrtat své vlastní rozpočty a řada z nich už varuje, že se to neobejde bez snižování platů či propouštění. Odtučňovací kúra zasáhne i za hranice ministerstev, stav ohrožení dnes hlásí především neziskové organizace, které jsou na nejrůznějších grantech od státu závislé. Na tom, jak se s těžkým úkolem nová vláda popasuje, se každopádně může ukázat i to, co nás čeká příští rok. Vláda totiž slibuje, že skutečně rázné škrty – šestkrát větší než ty letošní – teprve přijdou.

Tabu snížení platů

Jaromír Drábek (TOP 09) vypadá vcelku klidně, během řeči mu občas na tváři zahraje lehký úsměv. „Byl jsem samozřejmě s politiky a úředníky v kontaktu, ale dívat se na to z druhé strany, to je zajímavá změna,“ pokyvuje hlavou bývalý předseda hospodářské komory, který v současnosti převzal post ministra práce a sociálních věcí. Je krátce po jednání vlády a ministři mají pauzu na oběd. Téma, o kterém se bude po přestávce znovu hovořit, je přitom stále stejné – vládní úspory, které by letošní a příští rozpočtový schodek stlačily co nejblíže k přijatelné míře.

Drábek patří k ministrům, na něž se v tuto chvíli upírá nejvíce pozornosti. Spravuje rekordní balík peněz (zhruba 480 miliard) a škrty na něj dopadnou možná…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].