Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Společnost

Chlapi sobě

Recese v Americe otvírá bránu ženám a posílá muže na smetiště dějin

Americký komik Stephen Colbert držel před několika týdny ve svém pravidelném pořadu na stanici Comedy Central trochu štítivě v rukou měsíčník The Atlantic a volal do publika: „Přečtěte si tento článek, je hrůzostrašný!“ Obecenstvo se prohýbalo smíchy, stejně jako nekompromisně působící autorka článku, novinářka Hanna Rosinová.

Colbert ve svém pořadu systematicky paroduje konzervativní televizní komentátory, jeho mladé publikum si tedy slovo „hrůzostrašný“ automaticky překládá jako „hrozně zajímavý“. V tomto případě je pravda někde uprostřed. Mnohastránkový článek s názvem The End of Men (Konec mužů) je skvělý a chvílemi z něj běhá mráz po zádech.

Hospodářská recese je vždy bolestivou ranou s trvalými následky. Pokud trvá dlouho a je hluboká, společnost se natrvalo promění. Ať působí dlouhodobé následky z odstupu mnoha desetiletí jakkoli, transformace s sebou vždy nese chaos a bolí. Někoho hodně.
V tuto chvíli nikdo nemůže vědět, jak přesně poznamená dnešní hospodářská krize Spojené státy nebo Evropu. Množí se spekulace o trvalém úpadku Západu, to je ovšem stará vesta, která se teprve bude muset potvrdit.

Jedna změna v západním světě – zatím jen ve Spojených státech – se však už rýsuje zřetelně, byť nemusí nutně potvrzovat úpadek. Současná recese totiž dovršila a možná na dlouho zpečetila dlouhodobý trend nástupu…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].