Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Jeden den v životě

Noční šichta astronoma

Kdy že to začíná a končí den? Spánkem? Možná pro astronoma lépe od půlnoci do půlnoci? Nevím, středa až pátek byl pro mě prakticky jeden den. Středeční vstávání jako obvykle, ráno pěšky přes smradlavý most Barikádníků do práce, odpoledne, když je konečně předpověď na noc příznivá, tak se rozhoduji a v šest hodin z hlavního nádraží vyjíždím směr Ondřejov.

Poprvé tam mám totiž službu na 2m dalekohledu (největším v ČR) a vypadá to, že se konečně i počasí smiluje. Vedle toho zároveň obsluhuji menší 65cm dalekohled na dálku. Doufám, že se tam nic nezvrtne za mé nepřítomnosti. Tedy vlak Strančice – autobus Ondřejov a jsem tam s dvouhodinovým předstihem. Akorát stihnu vše potřebné nachystat na pětašedesátce a připravit na pozorování, abych mohl letět na 2m a se sloužícím kolegou Sloupem začít pomalu v deset hodin exponovat první spektra. Troubleshooting po telefonu: „Míro, jak se tam dává ta H-alfa?“ Při první půlhodinové expozici skočím vedle, nastartuji pětašedesátku s programem na další dvě hodiny a letím zpět.

Fascinace. Nikdy mě asi nepřestane udivovat ten fakt, že se dívám zrovna na hvězdu, kterou nesleduje nikdo jiný na celé Zemi, desítky a stovky světelných let daleko, a kdoví co se to tam přesně děje. Stejně tak se odtamtud může někdo dívat na naše Slunce a my se o tom nikdy nedozvíme. Pozorovací plán je nabitý, od tří kolegů z katedry mám doporučené…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].