Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Editorial

Editorial: S Kalouskem do historie

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

Miroslav Kalousek je velmi sugestivní muž, který umí být naléhavý. V minulém čísle Respektu jej nazdvihl komentář nazvaný Jak zrušit lex Kalousek, kde píšeme o tom, že nový ministr obrany Alexandr Vondra chce zrušit letitý zákon, který armádě přikazuje nakupovat vojenský materiál pouze přes soukromé zprostředkovatele. Podle řady odborníků díky tomu stát přichází o nemalé peníze.

  • Autor: Respekt
• Autor: Respekt

V komentáři uvádíme, že jde o Kalouskův zákon. A právě tato zmínka ministra financí rozčílila tak, že dokonce použil neekonomický slovník. Miroslav Kalousek připomíná, že zákon v roce 1994 předložilo ministerstvo průmyslu, a nikoli ministerstvo obrany, kde on pracoval coby náměstek. A jestli mu nevěříme, ať se podíváme do archivů.

Učinili jsme tak a podnikli zajímavou cestu časem. Když si pročítáte desítky různých vyjádření politiků, expertů, ministrů i médií, všude narážíte na vyjádření, že jde o „Kalouskův zákon“.

Vedle toho se ale také potkáváte s tím, že kdykoli se objevil nápad na zrušení tohoto zákona, tak byl Miroslav Kalousek proti (je tomu tak mimochodem i letos). Tak jako třeba v roce 1999, kdy se měnil zákon o veřejných zakázkách. Vždy má stejný argument – i když zrušíte prostředníka, bude si ho muset prodávající najmout, protože nemá v Česku pobočku. „Je jasné, že poslanec Kalousek se dál snaží hájit systém, který sám zavedl během svého působení jako ekonomický…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].