Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Komentáře

Bojte se, blíží se Poznaň

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

Den před fotbalovým zápasem Sparty Praha s polským Lechem Poznaň se česká média z prava do leva otřásala strachem. Novináři líčili, že polští „rowdies“ – a ti z Poznaně obzvlášť – jsou nejnebezpečnější a nejobávanější v celé Evropě, používají mačety, baseballové pálky a „zbraně” (myšleno asi střelné). On-line deník iDnes pak publikoval videozáznam, na kterém dav plešatých, polonahých výtržníků nesrozumitelně řve a mává rukama – to vše s komentářem, že předloni během zápasu s Feyenoordem Rotterdam zajímalo poznaňské fanoušky víc ničení stadionu než fotbal. Stránky novin plnily rozhovory s policisty o tom, jak je české hlavní město dobře připraveno a nájezd barbarů určitě ustojí.

  • Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer
• Autor: ilustrace: Pavel Reisenauer

V reálu to ovšem vypadalo jinak. Pravda, poznaňské fanoušky v Praze nešlo přehlédnout. Zhruba dva tisíce lidí v modrém pochodovaly centrem města, lidé rytmicky zpívali, tleskali, vykřikovali hesla. Nikoho ale nemlátili, neměli zbraně, na nikoho – ani verbálně – neútočili. Lech pak zápas prohrál, ovšem fanouškové se nemstili ani na zařízení stadionu, ani na příznivcích soupeře. Prostě zabalili vlajky a vrátili se domů.
Tohle už se ale čtenáři českých médií neměli moc šanci dozvědět. Výjimkou byla zmínka v Lidových novinách („chovají se jako běžní turisté, jen jsou oblečeni do modra“), a především opovrhovaný Blesk, který psal o skvělé show, hezké…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].