Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Anketa

Anketa: Je umísťování tajných informací na servery (jako např. v případě WikiLeaks) přínosem, nebo rizikem pro vládnutí?

MIROSLAV KREJČÍK
bývalý šéf Vojenského zpravodajství
Pro každý stát představuje zveřejnění jeho tajných informací vždy ztrátu, zpravidla značnou. Vzniklá škoda může nabývat různých podob – ohrožení bezpečnosti státu, ztráta lidských životů, finanční nebo materiální újma, morální dopad apod. Riziko „ztráty kontroly“ nad tajnou informací nelze nikdy zcela eliminovat. Sama existence tajné informace zakládá jistou míru rizika jejího případného ohrožení. Vláda s takovým rizikem musí počítat a předcházet mu. Druhou stranou mince však představuje otázka, zda stát cíleně „neutajuje“ informace, které nemají být před veřejností utajeny. Takové jednání by v konečném důsledku mohlo ohrozit základní principy fungování právního a demokratického státu.

ALEXANDR VONDRA
ministr obrany
Pokud je informace označena jako utajovaná, má to – nebo by aspoň mělo mít – své oprávněné důvody. Zveřejnění takto citlivých údajů na internetu je jistě novinářsky zajímavé, ale zároveň velice nebezpečné a rizikové. Může to v konečném důsledku ohrozit nejen konkrétní osoby či instituce, ale zároveň i poškodit výsledky dlouhodobé práce a v případě Afghánistánu celkově zhoršit situaci v zemi. Tím ale nehájím to, že se občas zbytečně utajují pitomosti.

[image id=„126669110“ align=…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 48 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].