Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Politika

Začalo to nevinně

Severní Itálie po velkém zátahu na mafii zjišťuje, že na tom není lépe než jih

Na jaře loňského roku se v městečku Paderno Dugnano na severu Itálie odehrála scéna, která by hladce zapadla do slavného filmu Kmotr s Marlonem Brandem v hlavní roli. Na setkání pohlavárů odnože kalábrijské Ndranghety – nejnebezpečnější formy italské mafie – se volil šéf. Jednomyslně se jím stal Pasquale Zapppia – a celou akci poprvé v historii tajně natočila italská policie. Filmový záznam má i z podobného setkání v samotné Kalábrii, odkud je činnost gangů řízena nejen v Itálii, ale i po celém světě. Před dvěma týdny pak policisté odložili kamery, vzali do rukou pouta a za jednu noc zatkli více než 300 lidí

Celou akci spustila policie na příkaz prokurátorů z Milána, kterým došla trpělivost s rozpínající se mafií v Lombardii, jedné z nejbohatších oblastí v celé Evropě. Mafii se totiž podařilo vstoupit do velkého byznysu a kontrolovat obrovské sumy ze státních zakázek na stavby metra i dálnice, jimiž se Miláno připravuje na EXPO v roce 2015.

Zlatá šedesátá

Pro obyvatele Lombardie to byl šok. Museli si přiznat, že Ndrangheta zde zapustila hluboké kořeny a že přízrak „omertà“, tedy pasivního přihlížení či někdy i vynuceného napomáhání zločinu, může existovat nejen na zaostalém jihu, ale i na pracovitém severu země.

Příčina dnešního vlivu mafie na severu však má paradoxně svůj původ v boji proti ní. Během 60. let totiž…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].