Pozadí astronaut Brázda
Pozadí astronaut Brázda
Často hledáte, jak…

Ekonomika, Politika

Uzdravení, nebo smrt

Co pro vás osobně znamenala krize – tedy jaké poučení a životní zkušenosti jste si z ní odnesl a co vnímáte jako její klíčové aspekty? Co jste se díky ní dozvěděl o vaší roli faráře ve společnosti?

Pro mne znamenala krize spíše příležitost k přemýšlení o uspořádání naší civilizace než co jiného. Naší diakonii v Litoměřicích sice vzala krize některé sponzory z podnikatelské sféry, nijak zvlášť se to ale na naší práci neprojevilo. Náš kraj totiž jako první začal s financováním sociálních služeb na základě své veřejné zakázky a díky tomuto – konečně racionálnímu – zdroji peněz jsme na tom možná lépe než kdy předtím. Jako jeden z manažerů naší organizace jsem si tak uvědomil, jak důležitý je dobrý systém státu v sociální oblasti a jak nesmyslné jsou řeči o neviditelné ruce trhu.

Asi jako každého mne krize vedla i k hlubším úvahám - výraz krize pochází z řeckého krinein, rozlišovat, třídit, rozhodovat se. Měli bychom tedy pochopit krizi tak, jako se chápe bolest v medicíně: jako cenný signál, kterému je třeba porozumět. Bolest zpravidla ohlašuje nějakou chybu, kterou je třeba napravit, ukazuje, kudy cesta nevede, a nutí a pomáhá najít kvalitnější fungování či řešení. Zdravotníci dokonce slovo krize používají pro obrat v nemoci pacienta, který směřuje k jeho uzdravení - nebo ke smrti.

Jak známo, každá krize může být i šancí – při té současné je třeba pochopit, že problém krize je…

Tento článek je v plném znění dostupný předplatitelům.

Odemkněte si všech 49 článků vydání zakoupením předplatného. Pokud jste již předplatitel/ka, přihlaste se.

Pořízením předplatného získáte přístup k těmto digitálním verzím už v neděli ve 12 hodin:

Respekt.cz
Android
iPhone/iPad
Audioverze

Pokud jste v článku našli chybu, napište nám prosím na [email protected].